PWN
 
Oproep tot proactieve regie in de ondergrond

PWN heeft de geografische gegevens van al z’n 10.000 km leidingnet verwerkt in een geavanceerd GIS-systeem. Met één druk op de knop rolt daar een complete vervangingsplanning uit. Per gemeente, wijk en straat. “Die stemmen we graag af op de plannen van gemeenten en andere netbeheerders.”
 
Tijdens de netwerkbijeenkomst Samen Slimmer op 8 september in Alkmaar lieten PWN’s asset engineers Peter Horst en Arnoud Schouten zien hoe zij hun assets onder de grond letterlijk in kaart gebracht hebben. Peter: “Om te voorspellen wanneer leidingstukken aan het einde van hun levensduur zijn, hebben we ruim zestig kennisregels ingevoerd over het effect en de kans op leidingbreuken. Vlak bij autowegen, spoorwegen of waterkeringen heeft een leidingbreuk bijvoorbeeld veel impact. Dat wegen we mee in onze vervangingsplannen. Net als kansfactoren zoals storingen in het verleden, bomen op het leidingtracé of zetting van de bodem. De output van dat rekenmodel is heel overzichtelijk en makkelijk te delen. Het liefst gaan we vandaag nog met alle gemeenten om de tafel om te kijken waar we werkzaamheden kunnen combineren.”

Vooruitkijken
Met een aantal gemeenten vinden die gesprekken al plaats. Bijvoorbeeld met Schagen, waar Gerard Glas nutscoördinator is. “Samen met elf andere gemeenten in de regio hebben we enkele jaren terug een vernieuwde algemene verordening ondergrondse infrastructuren opgesteld”, vertelt hij. “Daarbij hebben we afgesproken dat we werk gaan maken van proactieve regie in de ondergrond. Dat wil zeggen dat wij het voortouw nemen om werkzaamheden in de openbare ruimte op elkaar af te stemmen. Intern, maar bijvoorbeeld ook met PWN, HHNK, Liander en telecombedrijven. Dat gebeurde voorheen alleen op de korte termijn; we keken niet vaak verder dan twee jaar vooruit, of zelfs pas als projecten al in de uitvoering zaten. Dan loop je toch kansen mis. Nu zoeken we de afstemming ook verder in de toekomst.”
 
Complex maar de moeite waard
Die afstemming is behoorlijk complex, is de ervaring van Gerard: “Alleen al intern vraagt dit om een goede coördinatie. Als er straten vernieuwd worden waar nog enkelvoudige rioolstelsels liggen, leggen we daar graag meteen een buis naast. Maar dan moeten de betrokken afdelingen dat wel van elkaar weten. Dat gaat inmiddels heel goed. Met externe partijen is het nog ingewikkelder. Vooral voor telecombedrijven is het moeilijk te voorspellen waar ze wanneer gaan graven; zij werken voornamelijk vraaggestuurd. Maar met PWN loopt de samenwerking op dit vlak goed. Daar hebben ze hun gegevens en plannen op orde en ze willen graag samenwerken. Omdat zij ook inzien dat je daarmee kosten kunt besparen. En wat voor ons als gemeente ook belangrijk is: dat je de overlast voor bewoners kunt beperken. Waarom twee keer een straat openbreken als het ook in één keer kan? Bovendien wordt je bestrating daar alleen maar slechter van.”
 
Open uitnodiging
PWN is ervan overtuigd dat een verdergaande samenwerking in de ondergrond nog veel kan opleveren. “De grootste potentie zien wij in de samenwerking met gemeenten. Daar zien we als we de plannen op elkaar leggen, vaak mogelijkheden om werkzaamheden te combineren. We nodigen dan ook alle gemeenten van harte uit om samen met ons te onderzoeken waar we synergievoordelen kunnen halen. Én waar wij hen kunnen ondersteunen bij hun eigen databeheer, niet alleen van het rioleringsstelsel, maar bijvoorbeeld ook van groenvoorziening, asfalt en trottoirs. Zodat we de kaarten en de plannen straks nog beter op elkaar kunnen leggen.”

 
 
Contact